skip to Main Content

Contact

Heeft u vragen, opmerkingen en/of suggesties over de inhoud en/of werking van deze website, of bent u eigenaar en wenst u uw bungalow aan te bieden? Neem vrijblijvend contact op via info@le-mattas.nl

Login beheerder(s)

Route de la Genèse, 30430 Méjannes-le-Clap info@le-mattas.nl Google review

Een ongekend historisch rijkdom

Vanuit Le Mattas kunt u verschillende dorpen en steden bezoeken die beslist de moeite waard zijn.
Bezoek een van de talrijke veelkleurige markten of ga eten in een van de typische Franse restaurants.
De fraaie en levendige dorpen en steden van de Gard nodigen u het hele jaar door uit voor een bezoek.

Waan jezelf in de middeleeuwen

De Gard telt een veelvoud aan stadjes met een 17e- en 18e-eeuws karakter, klaar om ontdekt te worden… De steden zijn dynamisch en hebben een rijke geschiedenis en dit is overal terug te zien. Enkele steden met een rijke historie en indrukwekkend cultureel erfgoed: het Romeinse Nîmes, de hertogenstad Uzès, de kardinalenstad Villeneuve-lez-Avignon. Vele steden in de regio hebben een nationaal erkend toerismelabel verkregen.

Zo zijn enkele steden bekroond met het label: Ville d’art et d’histoire (kunst- en geschiedenissteden), toegekend gekregen door het Ministerie van Cultuur en Communicatie. Deze steden maken hun bewoners en bezoekers bewust van het aanwezige cultureel erfgoed. De Gard heeft namelijk een rijke geschiedenis en staat bekend om zijn vele overblijfselen uit de Romeinse tijd. De regio wordt verrijkt door enkele zeer bijzondere sites, die onder andere worden genoemd op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Zo ook het imposante Le Pont du Gard aquaduct en vele andere Romeinse bouwwerken in Nîmes en omgeving. Het departement Gard telt maar liefst 550 geklasseerde monumenten.

Daarnaast worden enkele kleine en pittoreske dorpen en gemeenten door de organisatie ‘Les Plus Beaux Villages de France’ gelabeld als: de mooiste dorpen van Frankrijk. Tal van autovrije straatjes met charmante boutiques, middeleeuwse huisjes met oude gevels, kleine schaduwrijke pleintjes met fonteintjes, terrasjes, cafeetjes en restaurants sieren het straatbeeld.

Onderstaand geven we u een uiteenzetting van enkele leuke plaatsen om te bezoeken tijdens uw verblijf in de Gard. Dit is slechts een selectie van de vele dorpen en steden die de moeite waard zijn om te bezoeken. Kent u een dorp/stad die beslist hier moet worden vermeld? We zien graag uw bijdrage tegemoet!

Stuur een bijdrage

Deprecated: wp_make_content_images_responsive is verouderd sinds versie 5.5.0. Gebruik in plaats daarvan wp_filter_content_tags(). in /home/lemattas/domains/le-mattas.nl/public_html/wp-includes/functions.php on line 4773

Toerismelabels:

 

  • Les Plus Beaux Villages de France: een populair nationaal label dat het opmerkelijke erfgoed van Franse dorpen beschermt en versterkt.
     
  • Les Villes et Pays d’art et d’histoire: een label van het ministerie van Cultuur om de toegang voor iedereen tot de rijkdom van ons erfgoed te bevorderen.
     
  • Villes et Villages Fleuris : een nationaal label ter ondersteuning van gemeenten die zich inzetten voor de kwaliteit van leven en biodiversiteit.

Deze pagina wordt momenteel verder gecompleteerd – kom snel nog eens terug!

Toont 1 - 17 van de 17
Méjannes-le-Clap
Méjannes-le-Clap, Occitanië 30430 2.44 km
Rochegude
Rochegude, Occitanië 30430 4.96 km
Montclus
Montclus, Occitanië 30630 5.3 km
Barjac
Barjac is een gezellig, historisch stadje in de "Gard Provençal" met mooie vergezichten op het nabijgelegen natuurgebied van de Cevennen. In de omringende groene vallei met uitgestrekte wijngaarden, olijfbomen, rivieren en bos zijn er veel mogelijkheden voor sportief vermaak (wandelen, mountainbiken etc.). In het centrum van Barjac bevinden zich verschillende restaurants en terrasjes. De bekende antiek- brocante markt, die twee keer per jaar plaatsvindt, geniet een zekere faam en trekt ook internationale deelnemers en bezoekers. Met zijn +/- 400 kramen strekt de markt zich uit tot in de nauwe straatjes van het oude centrum. Foire aux antiquités et à la brocante De rommel- en antiekmarkt van Barjac werd in 1972 gecreëerd en wordt ieder jaar in het paasweekend en in het weekend van 15 augustus gehouden. In de schaduw van de eeuwenoude platanen van dit kenmerkende dorpje, worden antieke voorwerpen en andere snuisterijen aangeboden. 
Barjac, Occitanië 30430 7.01 km
Goudargues
Goudargues wordt ook wel het kleine Venetië van de Gard genoemd. De door de Benedictijner monniken gekanaliseerde beek - omgeven door eeuwenoude platanen - die het dorp doorkruist, nodigt de bezoeker uit om hier neer te strijken op een van de vele terrassen. Er is een mediterrane sfeer tot na middernacht en de horecabedrijven zijn open van maart tot eind oktober. Midden in het dorp komt bronwater aan de oppervlakte, dat door het kanaaltje stroomt. Kristalhelder water wel te verstaan waar u forellen ziet zwemmen. De vlakbij gelegen 12e eeuwse abdijkerk met zijn 2 Lombardische vierkante torens, de oude priorij uit de 12e eeuw en de Chapelle Saint-Michelet uit de 8ste eeuw zijn een bezoekje waard. Er is een dorpsplein en een middeleeuwse wasplaats.
Goudargues, Occitanië 30630 9.47 km
Lussan
·
Lussan is een rustig, omwald dorp gebouwd op een krijtrotsen-formatie. Door zijn ligging op deze top biedt het dorp mooie vergezichten over de vele velden met klaprozen en zonnebloemen. Het dorpje zelf is zéér klein maar gezellig om eens te ontdekken. Even buiten Lussan ligt het wereldvermaarde "Les Céramiques de Lussan" - een aardewerk/keramiek bakkerij die sinds 1974 de fameuze 'Pintades de Lussan' bakt, die tegenwoordig de hele wereld over gaan.  Les Céramiques de Lussan In deze bakkerij worden de bekende parelhoenen - die karakteristiek vormgegeven zijn met hun grote ronde lijf en kleine kopje - gemaakt. U treft er een grote variëteit in Pintades aan met allerlei kleuren en vormen. De speciale rode klei voor de Pintades komt uit een groeve in de buurt van d'Aubagne. Er worden naast de Pintades ook prachtige borden en andere keramische artikelen gemaakt. Bij een temperatuur van 1000 graden °C worden de producten gehard en met de hand beschilderd. Deze bakkerij is vrij toegankelijk en zeker de moeite waard om te bezichtigen.
Lussan, Occitanië 30580 10.24 km
Saint-Ambroix
·
Saint-Ambroix is een echt Frans middeleeuws dorp (+/- 3500 inwoners), waarvan de geschiedenis terug gaat tot in de tijd van de Kelten. Tegenwoordig is het dorp een trekpleister voor toeristen die op zoek zijn naar de originaliteit van het Franse zuiden. In de smalle straatjes - die tal van winkels en andere voorzieningen bieden - is het heerlijk vertoeven. De markt die 600 jaar oud is, is de ontmoetingsplaats voor alle kleine producenten in de omgeving. Na een wandeling door St. Ambroix is het aangenaam verpozen op de steenachtige oevers van de rivier de Cèze. In het midden van het dorp liggen de overblijfselen van het kasteel (Site du Dugas), van waaruit men een mooi uitzicht heeft over de omgeving.
Saint-Ambroix, Occitanië 30500 12.7 km
La Roque-sur-Cèze
·
La Roque-sur-Cèze is een uniek autovrij dorp met prachtig gerestaureerde huizen, smalle steegjes en trappen. Het kasteel met kapel uit de XI eeuw torent boven het dorp uit. La Roque-sur-Cèze is ook rijk bedeeld met natuurschoon; platanen, uitgestrekte wijngaarden en de rivier de Cèze wisselen elkaar af. Sinds 2008 heeft La Roque sur Cèze het predikaat 'Les Plus Beaux Villages de France' (eén van Frankrijks allermooiste dorpen) verworven. Het idyllische dorp voldoet aan een aantal criteria die zijn vastgesteld door de 'Association Les Plus Beaux Villages de France'. Dit komt mede dankzij de imposante nabij gelegen watervallen, de Cascades du Sautadet en haar middeleeuwse, smalle toegangsbrug, de Pont Charles Martel. Kortom een bezienswaardigheid die u niet mag missen! Les Cascades du Sautadet Iets buiten La Roque-sur-Cèze liggen de watervallen van Sautadet. De watervallen liggen in de bedding van de rivier de Cèze - een zijrivier van de Rhône. De watervallen, gevormd door eeuwenlange erosie van de rotsen, staan erom bekend gevaarlijk te zijn.
La Roque-sur-Cèze, Occitanië 30200 14.22 km
Aiguèze
·
Aan het einde van de Gorges de l'Ardèche ligt het middeleeuws dorp Aiguèze op een steile klif. Het is in de Middeleeuwen voorzien van fortificaties die waken over de wijngaarden van de Côtes-du-Rhône. Het dorp kent een veelbewogen geschiedenis. Tegenwoordig spelen de inwoners en bezoekers in het laatste weekend van juni de Middeleeuwen na tijdens het Fête Médiévale. Een gezellig en bijzonder feest dat zeker een bezoekje waard is.  
Aiguèze, Occitanië 30760 17.01 km
Saint-Quentin-la-Poterie
Saint-Quentin-la-Poterie, dat vlakbij het beroemde hertogdom van Uzès ligt, is een karakteristiek mediterraans dorp met talrijke winkeltjes en kleurrijke gevels en heeft, dankzij haar aardewerktraditie sinds de 14e eeuw, een internationale faam verworven in de wereld van de keramiek. Dit blijkt vooral uit het groeiende aantal ateliers en de diversiteit ervan. Tegenwoordig zijn er meer dan 25 ateliers die elk op hun eigen wijze een nieuwe wending geven aan de kunst van het aardewerk. In de jaren '80 ontstond de keramiekjaarmarkt Terralha die elk jaar in juli plaatsvindt.
Saint-Quentin-la-Poterie, Occitanië 30700 23.16 km
Alès
Occitanië 30100 25.48 km
Uzès
·
Op een steenworp van de Pont du Gard ligt het fraaie stadje Uzès, eerste hertogdom van Frankrijk. Laat u verleiden door de charme en de authenticiteit van Uzès, met haar middeleeuwse straatjes, geheime tuinen en de verrassende geschiedenis van het Hertogelijk paleis (Le Duché). Gedomineerd door de middeleeuwse toren van het hertogdom, de toren Fenestrelle (12de eeuw), geklasseerd en gebouwd in de stijl van de Italiaanse klokkentorens. Uzès is een bouwkundig juweel vol onbetwiste troeven op het gebied van erfgoed. Daarnaast kenmerkt de stad zich door de gezellige boulevards en de oude herenhuizen en monumenten. Uzès is niet alleen vanwege de vele geschiedkundige rijkdommen bekend, vele toeristen zullen naast de leuke straatjes vooral zijn zaterdag markt herinneren die zich uitstrekt over vele pleinen en straten van het stadje. Regionale markt De regionale markt is beroemd en er wordt een keur aan regionale producten aangeboden. Zo zijn er veel Catalaanse en Provençaalse invloeden zichtbaar. De kramen verkopen o.a. heerlijk brood, olijven, specerijen, kleding, huisraad, potten en Provençaalse tafelkleden. Combineer deze gezellige markt met de vele boetieks en antiekwinkels.
Uzès, Occitanië 30700 26.38 km
Orange
Provence-Alpes-Côte d'Azur 84100 37.84 km
Nîmes
·
Nîmes is de hoofdstad van het departement Gard en kent een lange en rijke historie. Lang voor onze jaartelling woonden er al mensen in deze streek en ze lieten er tal van sporen achter. Waarom de stad Nîmes 'het Rome van Frankrijk' wordt genoemd wordt snel duidelijk als U deze oude stad - met het vele goed bewaarde Romeinse erfgoed - bezoekt. Enkele bezienswaardigheden zijn: Maison Carrée, Carré d'Art, het Arena van Nîmes, de Pont du Gard, Notre-Dame-et-Saint-Castor, Place du Marché, Jardins de la Fontaine en de Romeinse ringmuur. Nîmes is een stad geworden met veel architectonische tegenstellingen. Naast de oudheden die de stad een historisch gezicht geven, zijn er gedurfde projecten ontwikkeld in uiterst moderne uitvoeringen.
Nîmes, Occitanië 30020 45.43 km
Villeneuve-lez-Avignon
Occitanië 30400 47.36 km
Avignon
Avignon, Provence-Alpes-Côte d'Azur 84000 48.6 km

Bijdrage aanleveren?

Back To Top
×Close search
Zoeken